Chlieb domáci
Suroviny:
1 kg hladká múka
1 kocka droždia
6 dcl teplej vody
4 PL olej
4 KL soľ
1 KL celej rasci
štipka cukru
Postup:
Do misy na kysnutie cesta vsypeme 1 kg hladkej múky. Do pohára pridáme 3 dcl teplej vody, v ktorej rozmiešame čerstvé droždie. Keď tak urobíme, celý obsah vlejeme do misy s múkou. Pridáme 4 lyžičky soli, 1 lyžičku rasce, 4 lyžice oleja, štipku cukru a zbytok teplej vody. Keď toto všetko máme všetko spolu zmiešame. Cesto miešame dovtedy, kým nie je ľahšej konzistencie (môžme pridať ešte trochu teplej vody). Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.
Pripravíme si hlboký plech, ktorý si vysypeme hladkou múkou bez oleja. Keď už máme cesto vykysnuté, tak ho vlejeme na plech. Netreba nič robiť, len cesto rukami po celom plechu porozťahujeme. Zobereme vidličku a po celom ceste popicháme.
Plech vložíme do rúry vyhriatej na 250°C /elektrická rúra/ na 20 min. Nesmieme otvárať rúru! Potom môžme teplotu rúry znížiť na 180 °C a dopiecť 40 min. Pred dopečením urobiť vidličku dierky. Po dopečení vybrať chlieb z rúry a položiť na čistú utierku.Prajem dobrú chuť.